Dress code w gastronomii - jak powinna wyglądać odzież gastronomiczna?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak dużą wagę przywiązuje się do stroju kucharzy w dobrych restauracjach. Okazuje się jednak, że w gastronomii obowiązuje dość rozbudowany dress code, którego przestrzeganie często świadczy o renomie danego lokalu. Kucharze to specyficzna grupa zawodowa, stąd też odzież gastronomiczna jest dostosowana do potrzeb, generowanych przez trudną i wymagającą pracę w kuchni. Warto pamiętać, że do branży gastronomicznej nie zaliczają się jedynie pracownicy kuchenni, ale także kelnerzy. Ich ubiór również jest jest regulowany przez dress code.

Odzież gastronomiczna - jak powinna wyglądać? 

Uniform w pracy kucharza, jest równie ważny jak kitel w pracy chirurga. Takie porównanie może nasuwać się zwłaszcza ze względu na to, że jednym z podstawowych kolorów gastronomicznego dress code'u jest biel. Barwa ta od lat kojarzy się bowiem z czystością, a ta jest szczególnie ważna w kuchni. Biała odzież gastronomiczna jest często wykorzystywana także z innego powodu. Nie od dziś wiadomo bowiem, że białe ubrania są bardziej odporne na czyszczenie, dzięki czemu wolniej się niszczą. Ponadto, plamy powstałe na białych materiałach są łatwiejsze do usunięcia niż, te które powstają na tkaninach w innych kolorach. 

Odzież gastronomiczna to jednak nie tylko kitle. Równie ważne są specjalne czapki, które mają zabezpieczać włosy. Noszenie czapki lub czepka w kuchni jest bardzo istotne, gdyż pomaga uniknąć niedopuszczalnych sytuacji, takich jak np. włos znaleziony przez klienta w talerzu. Inną niezwykle ważną częścią stroju jest fartuch. Ten również powinien być biały i odporny na pranie w wysokich temperaturach. Wielu kucharzy zgodnie twierdzi jednak, że najważniejszym elementem kuchennego dress code'u jest obuwie. Ze względu na to, że praca w lokalach gastronomicznych jest najczęściej stojąca, to wygodne buty mogą mieć znaczny wpływ nie tylko na samopoczucie pracownika, ale przede wszystkim na jego wydajność. Obuwie kucharzy może być podobne do tego, którego na co dzień używają lekarze. Istnieje jednak wiele firm oferujących specjalne buty do pracy gastronomii. Szeroki wybór odzieży gastronomicznej, posiada w swoim asortymencie np. przedsiębiorstwo Stalgast. Firma ta produkuje jednak nie tylko uniformy, ale także akcesoria kuchenne oraz środki pozwalające na utrzymanie higieny w restauracjach, czy knajpach. 

Dress code także dla kelnerów 

Kelner to swego rodzaju pośrednik pomiędzy kuchnią, a klientem. To właśnie on ma największy kontakt z osobami odwiedzającymi lokale gastronomiczne. Nie ma więc nic dziwnego w tym, że wygląd, a przede wszystkim ubiór kelnerów jest cechą, która może mieć wpływ na ogólną opinię o danej restauracji. W zależności od typu lokalu, zasady dress code'u mogą się różnić. W niektórych restauracjach preferowany będzie luźny styl, a w innych ten bardziej elegancki, klasyczny. Istnieje jednak kilka podstawowych zasad, które regulują to w jaki sposób powinna wyglądać odzież gastronomiczna dla kelnerów. Przede wszystkim, cała obsługa powinna mieć jednakowe stroje, które muszą być schludne. Obuwie nie powinno natomiast odkrywać palców. Pewne zasady regulują także kwestie fryzur i zarostu. Włosy powinny być spięte, a zarost odpowiednio wymodelowany. W branży gastronomicznej najważniejszy jest jednak komfort i wygoda pracy, do której pracodawcy powinni dopasowywać panujący w firmach dress code. Bywa, że odejście od sztywnych zasad i kierowanie się nurtem wyznaczonym przez zmieniającą się modę, przynosi rezultaty. Wielu klientów lubi powracać do lokali, w których obsługa wygląda i zachowuje się w oryginalny sposób. 

 

 

 

Molly
Autorka: Molly
Mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Ci do gustu :)

Polecamy również: